Austrija telefon
0900 520 834


2,16 €/min.

Hrvatska telefon
064 630 637
tel:0,93€
mob:1,12€
Njemačka telefon
0900 3887 787


1,99 €/min

Rune – drevni način proricanja

Proricanje budućnosti

Rune su drevna abecedna simbolika i jedan od najstarijih načina proricanja. Koristile su se u različitim germanskim jezicima prije usvajanja današnje abecede, a potječu iz središnje i sjeverne Europe. Bacanje i gatanje runama pominje još rimski povjesničar Tacit na početku nove ere.
Runsko pismo, poznato kao Futhark, sastoji se od znakova koji su obično sastavljeni od ravnih linija koje mogu biti urezane u kamen, metal ili drvo.
Riječ runa znači “tajna” (na staronordijskom jeziku: run)  ili “šapat” (na njemačkom jeziku raunen). Rune su korištene za magijske zapise i imale su i tajno mistično značenje u germanskim kulturama. Stari narodi su znali da su rune moćno sredstvo za gatanje i proricanje budućnosti te duhovno vodstvo. Potječu od “poganskih” običaja vezanih za uroke, komunikacija s mrtvima, slanje mističnih poruka. Kao i spaljivanje vještica u staro doba, tako su još u prvim stoljećima spaljivali ljude koji su gatali runama.

Proricanje runama, poznato i kao runsko proricanje ili jednostavno “bacanje runa” uključuje korištenje simbola na način sličan čitanju tarot karata ili drugim oblicima proricanja. Urezana runa u drvo ili kamen uvijek je jedan znak – simbol.
Najčešći način bacanja runa je izvlačenje određenog broja runa iz vrećice i polaganje u uzorak ili raspored, opet slično tome kako se tarot karte raspoređuju pri otvaranju za proricanje i gatanje.
Tumači se položaj svake rune unutar rasporeda i njezin odnos s drugim runama kako bi se pružili uvidi u prošlost, sadašnjost ili budućnost da bi se dobili odgovori na pitanja.
Tumačenje runa zahtijeva poznavanje značenja pojedinačnih znakova kao i razumijevanje simbola.
Postoje različiti runski sustavi, a najstariji, najpoznatiji i najčešće korišten oblik runa je zbirka od 24 rune poznata kao Stariji Futhark. 24 znaka su raspoređena u tri odjeljka od kojih svaki sadrži osam znakova. Svaka runa je magijska amajlija ili talisman koji povezuje osjećaje, iskustva, duhovnost i ono skriveno u našoj podsvijesti.

rune gatanje

Primjeri bacanja runa:
4 smjera
Jedan od osnovnih načina bacanja runa – 4 smjera – koristi se za otkrivanje uzroka nekog događaja, situacije.
Slože se u krug u smjer kazaljke na satu, od sjeverno-južne strane prema sredini. Čitaju se one koje padnu okrenute znakom-simbolom prema gore. Svaka strana ima svoja značenja, a to su:

Sjever: sudbina, vanjske okolnosti, odgovor na pitanje zašto vam se nešto događa
Jug: Životna energija
Zapad: osjećaji, imaginacija, kraj jednog stanja
Istok: Budućnost, karma
Sredina: Ishod, kuda vas sadašnji put vodi

Bacanje 3 rune
Bacanje tri rune poznato je kao sudbinsko ispreplitanje životnih okolnosti i jedno je od jednostavnih bacanja.

Prva: prošlost i utjecaj prošlosti
Druga: realno stanje sadašnjosti
Treća: budućnost

Rune su i u našem vremenu još uvijek popularan način proricanja i gatanja. I ne samo da su način i sredstvo za proricanje i gatanje već su i pogodne za duboku meditaciju i vodstvo na duhovnom putu. Najbolje je napraviti vlastite rune tako da na kamenčićima ili drvetu urežete simbole i na taj način imate rune povezane i prilagođene samo vama.