Austrija telefon
0900 520 834


2,16 €/min.

Hrvatska telefon
064 630 637
tel:0,93€
mob:1,12€
Njemačka telefon
0900 3887 787


1,99 €/min

Što su to ciganske tarot karte i zašto su tako popularne?

Tarot

Romi ili Cigani su lutajući narod porijeklom is Sjeverne Indije, što se vidi po njihovim tjelesnim karakteristikama te i jeziku kojim govore, dijelom i tradiciji.

U početku su ciganice ili ciganske tarot karte služile za zabavu kojom su zabavljali tadašnje vladare u Egiptu, jer ih nisu shvaćali ozbiljno, no vremenom su i te kako uzete u obzir za istinsko proricanje zbog točnosti tog proricanja i obistinjavanja tumačenja. Ciganski egipatski tarot posebno je bio popularan za vladavine Napoleona te se često pozivalo na proricanje i tumačenje upravo iz ciganica.

U početku je to bilo 120 karata kojima su gatali.

J. F. Etteile(čita se Etel) okultist, mag i osnivač kartomantije iliti gatanja iz tarot karata, točno je 1783 god. izradio prvi snop karata egipatskih Cigana,a po uzoru na španjolske proricateljske karte. Snop je iznosio naravno 78 karata sa originalnim simbolima te pridodatim im značenjima.

Medjutim, vjeruje se da je sasvim slučajno naišao na originalne karte kojima su Cigani proricali u Srednjem stoljeću i da ih je samo doradio…

Kao i ostale tarot karte i ovaj snop se dijeli na na Veliku i Malu arkanu.

Velika arkana podrazumijeva sve slikovne karte od 1 do 21, a sa kartom Lude koja nosi broj nula.

Mala arkana je preostalih 56 karata sa četiri simbola: pehari, štapovi, mačevi i novčići i svaki simbol ima svojih četrnaest karata: kralj, kraljica, vitez, princ i paž(sluga).

Kao i ostale tarot karte za proricanje tako ciganski tarot jeste cijeli jedan tarot kutak o kojem su napisane mnoge knjige, proučavan, istraživan, tajanstven i mističan, uvijek ima nešto novo za reci. U osnovi su Ciganice slične glavnim Tarot kartama, no ove koje se naširoko koriste ne idu pod pojam tarot.

Dijele se u 4 osnovne skupine

1. pozitivne
2. negativne
3. neutralne
4. opisne karte .

Pozetivne karte: Stabilnost, Iznenađenje, Sreća, Novac, Dijete, Dom, Ljubav, Vjernost, Nada, Poklon , Svadba ili udaja

Negativne karte su: Neiskrenost, Lopov, Problemi, Neprijatelj, Gubitak, Nesreća

Neutralne karte su: Pismo, Poruka, Svećenik, Misao, Sitni novac, Ljubomora, Tuga, Žudnja Bolest, Smrt, Putovanje, Posjeta, Sudac ili suđenje

Opisne karte su: Ljubavnica, Ljubavnik, Udovac, Udovica, Vitez.